Poznaj Zioła

Zioła, które neutralizują wolne rodniki – przegląd

Utrzymanie naszego ciała w dobrym zdrowiu i w dobrej formie to wypadkowa wielu czynników. W dużej mierze – chodzi o zachowanie równowagi – także między wolnymi rodnikami i antyoksydantami, które krążą po naszym organizmie.

Wolne rodniki to po prostu niesparowane atomy. Każdy atom tlenu ma na swojej ostatniej orbicie parzystą liczbę elektronów. Czasami jednak jeden z elektronów „zaginie” i wtedy pojawia się problem. Zachwiana zostaje równowaga w atomie, który zaczyna gwałtownie poszukiwać brakującego elektronu. Gdy tylko w swoim otoczeniu napotyka prawidłowo zbudowany atom, próbuje odebrać mu elektron. W ten sposób uzupełnia swoje braki, ale „zaatakowany” atom staje się wolnym rodnikiem, który szuka sposobu na załatanie swojej „dziury”- i tak cały proces powtarza się znowu.

Wolne rodniki są niezwykle aktywne – mogą przyczynić się do wielu negatywnych zmian w naszym organizmie. Dodatkowo, mają one negatywny wpływ na urodę – ich działanie jest widoczne gołym okiem: sprzyjają pojawianiu się zmarszczek i utracie sprężystości przez skórę.

Istnieje cały katalog czynników, które sprzyjają powstawaniu wolnych rodników. Warto mieć je na uwadze i wprowadzić w swoim życiu zmiany, które pozwolą usunąć kolejne elementy z listy.

Stres, dym tytoniowy, spaliny – to tylko początek. Na wytwarzanie wolnych rodników mają wpływ też choroby i stany zapalne – organizm wytwarza ich więcej, gdy jest zajęty walką z chorobotwórczymi mikroorganizmami.

Co jeszcze? Zanieczyszczenie wody, a także – wysoce przetworzone produkty żywnościowe.

Oczywiście, nie jest to lista kompletna, źródeł wolnych rodników jest znacznie więcej.

Dlatego warto sięgnąć po zioła, które je neutralizują. Od czego zacząć?

Oczywiście, od czystka! Jest on źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki i tkanki przed uszkodzeniem. Dzięki temu, wspomaga on także odporność organizmu!

Kolejna herbatka ziołowa, po którą warto sięgnąć, to ostropest plamisty. Działa on korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych. Pomaga chronić wątrobę przed działaniem wolnych rodników i czynników zewnętrznych.

Wielbiciele intensywnych smaków ucieszą się na wiadomość, że wolne rodniki neutralizuje także czosnek! Dlatego warto uwzględnić go w planowaniu swojego jadłospisu – nie tylko dla smaku, ale przede wszystkim – dla wspierania naturalnych sił organizmu.

Rzeżucha, chociaż kojarzy się tylko z Wielkanocą, to roślina, która powinna zagościć w domowym ogródku ziołowym na dłużej – jest ona bowiem także ważnym sprzymierzeńcem w walce z wolnymi rodnikami.

Dobroczynne działanie ziół uzupełnia oczywiście prawidłowa dieta. Przy jej komponowaniu, warto wybierać świeże warzywa i owoce bogate w witaminę C. Nie można zapomnieć też o pysznych, czerwonych pomidorach, na które aktualnie trwa sezon: likopen to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Znajdziemy go także w arbuzach – tak popularnej letniej przekąsce.

Jak widać, w walce z wolnymi rodnikami, mamy sporo sprzymierzeńców. Od herbatek ziołowych, przez ziołowe dodatki do potraw, po ulubione owoce i warzywa, które powinny być podstawą zdrowej, zbilansowanej diety. Warto oczywiście minimalizować inne czynniki sprzyjające ich powstawaniu – jak stres czy palenie papierosów. Jakkolwiek – liczy się zrobienie pierwszego kroku: im szybciej, tym lepiej dla naszego organizmu!

To także może ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw wiadomość