dom pachnący ziołami Poznaj Zioła

Szałwia – legendarne zioło

Szałwia lekarska (łac. Salvia officinalis) z rodziny Lamiaceae jest rośliną pochodzącą znad Morza Śródziemnego.

Szałwia – ze słynnej rodziny

Botanicy wyróżniają w rodzaju szałwia nawet 900 różnych gatunków. Dorosłe okazy rośliny wyrastają średnio do 70 cm, a największe osiągają nawet 100 cm. Okres kwitnienia szałwii przypada na maj i czerwiec, ale dopiero od drugiego roku po zasadzeniu. W pierwszym roku wyrastają zielne pędy i dopiero później następuje przejście z fazy wegetatywnej do generatywnej. Szałwia należy do rodziny Lamiaceae, czyli jasnowatych. Do tej samej rodziny należy mięta, bazylia, melisa i inne znaczące rośliny. Skład szałwii jest zależny od pory zbioru rośliny.

Chwalona w legendach

Szałwia była stosowana od wieków, wierzono w jej działanie tak bardzo, że zapisała się w przysłowiach. Do najbardziej znanych należy Cur moriatur homo, cui salvia crescit in horto – „Dlaczego człowiek umiera, skoro w jego ogrodzie rośnie szałwia” albo „Tego śmierć nie ubodzie, u kogo szałwia w ogrodzie”.

Na temat rośliny powstawały legendy. Zgodnie z jedną z nich Święta Rodzina podczas ucieczki przed Herodem do Egiptu odpoczywała przy kępce szałwii, która w boskiej obecności strząsnęła swoje kwiaty usypując przed Jezusem wonny i słodki dywan.

Jak widać roślina zapuściła korzenie głęboko w naszej kulturze, ale przecież nie stało się to bez przyczyny. Szałwia często gościła w starorzymskich domach, z których mnisi przynieśli ją później do Europy i zasadzili w przyklasztornych ogrodach. Poza murami klasztornymi wierzono, że zapisanie na jej liściach zaklęć chroni przed demonami. Pierwsza monografia dotycząca rośliny powstała w XVII wieku.

Szałwia we współczesnym świecie

Szałwia zajmuje również poczytne miejsce we współczesnym świecie. W formie naparu z suszonych liści nadaje się idealnie do płukania jamy ustnej i gardła.

Jako napar do picia wspomaga z kolei prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, szczególnie, gdy występują – zgaga i wzdęcia. Poleca się ją również osobom z nadmierną potliwością.

Doskonała w kuchni

Roślina jest często wykorzystywana w kuchni, chociaż początkowo częściej jako konserwant niż przyprawa. W kulinariach korzystamy z suszonych liści, które mają intensywniejszy aromat, niż te świeżo zerwane. Świeże liście można przechowywać przez kilka dni w torebkach plastikowych w lodówce, natomiast suszone najlepiej trzymać w szczelnym pojemniku w ciemnym miejscu.

Szałwia jest bardzo aromatyczną przyprawą, która wyśmienicie nadaje się do mięs i pasztetów. Liście są składnikiem wielu przepisów, dobrze komponują się z wieprzowiną, drobnym ptactwem i węgorzami. Roślina była znana nawet Mikołajowi Rejowi, który chwalił szałwiowe ciasteczka. Możemy je przygotować obtaczając świeże liście w cieście naleśnikowym i smażąc na patelni. Świeże liście mogą też służyć jako dodatek do sera lub pomidorów.

Hodowla? Całkiem prosta!

Mimo, że szałwia jest primadonną w kuchni, jej uprawa nie nastręcza tylu problemów. Żeby wyhodować zdrowy okaz rośliny o dużej zawartości olejków eterycznych należy pamiętać o kilku prostych zasadach:

1. Roślina lubi tereny nasłonecznione i ciepłe, ale odsłonięte od wiatru. Domowy parapet nada się do tego znakomicie.
2. Do hodowli najlepiej zastosować glebę o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym.
3. Szałwia lubi zwiększoną zawartość wapnia, więc w hodowli można dodatkowo stosować nawozy wapienne.

To także może ci się spodobać

1 komentarz

  • Odpowiedz
    marek
    9 lutego 2017 dnia 15:07

    to wszysko witaminy

  • Zostaw wiadomość