dom pachnący ziołami

Suszenie ziół krok po kroku

Suszone zioła to nie tylko fantastyczny dodatek do potraw czy podstawa naparów. Mogą stanowić także dekorację oraz wypełniać dom swoim aromatem. Jak zamienić pięknie prezentujące się na balkonie świeże zioła w zioła suszone, by zachować ich dobroczynne właściwości?

Zacznijmy od początku!

1. Właściwy czas

Okres zbiorów dla poszczególnych ziół może być różny. Chcąc ususzyć zioła, powinniśmy je zebrać wtedy, gdy są najbardziej aromatyczne. A konkretnie, najlepiej zebrać zioła w suchy, ciepły dzień przed południem – kiedy opadnie już rosa. Zabierając się do tej czynności, trzeba być szczególnie uważnym: wybierać liście zdrowe, nieuszkodzone. Możemy oczywiście mieć to już na uwadze podczas samych zbiorów, możemy też przeprowadzić selekcję zebranych już ziół. W praktyce, najlepiej sprawdza się połączenie obu sposobów – wszystko po to, by mieć pewność, że zebraliśmy najlepsze gatunkowo zioła.

2. Odpowiednia technika

Zioła można najzwyczajniej w świecie ścinać nożyczkami. W przypadku takich ziół, jak szałwia czy bazylia, listki po prostu obrywamy. Ważną sprawą jest, by nie uszkodzić całej rośliny – dlatego podczas zbioru ziół powinniśmy zachować szczególną ostrożność. Tak zebrane zioła należy ususzyć możliwie szybko – a przedtem, uważać, żeby nie zostawić ich na dłuższą chwilę na słońcu – powoduje to utratę olejków eterycznych i żółknięcie liści.

3. Suszenie na kilka sposobów

Zebrane zioła płuczemy w zimnej wodzie i wykładamy na papierowy ręcznik lub gazę. Po wstępnym osuszeniu, zbieramy je w bukieciki i wieszamy na sznurku górą do dołu.
Najlepiej jest suszyć zioła w zacienionych, ale przewiewnych miejscach, na przykład w altanie albo na balkonie. Podobnie jak przy zbiorze – unikamy wystawiania suszących się ziół na silne promienie słoneczne.

Co zrobić, gdy nie mamy altany ani balkonu? Nic trudnego, istnieją jeszcze alternatywne sposoby na suszenie ziół! Można je suszyć w…piekarniku nagrzanym do około 30 stopni. Przy tej metodzie trzeba jednak uważać, żeby zioła nie ususzyły się nam zbyt szybko.

Do suszenia ziół można wykorzystać również suszarkę do warzyw i owoców lub…suszarkę do bielizny, na której ułożymy cienki materiał, by pokryć go zebranymi ziołami. Ważne jest wtedy odpowiednie ustawienie suszarki – z dala od nasłonecznionej części mieszkania.

Jak długo powinny suszyć się zioła? Zależy od metody i rodzaju ziół, zazwyczaj od kilku dni do dwóch tygodni.

4. Jak przechowywać zioła

Aby suszone zioła zachowały swoje właściwości i aromat, należy je przechowywać w szczelnie zamykanych pojemnikach. Najlepiej – bez dostępu światła, dlatego jeśli wybieramy pojemniki szklane, powinny być one wykonane z ciemnego szkła. Słoiki z ziołami dobrze podpisać, by bez problemu rozpoznać, co kryje się w środku. Przechowywanie szczelnie zamkniętych pojemników z ziołami w miejscach narażonych na wilgoć może przyczynić się do spleśnienia ich zawartości. Dlatego – starajmy się wygospodarować miejsce suche, ale łatwo dostępne, by z ziół można było korzystać przy przygotowywaniu posiłków.

Suszone zioła można śmiało przechowywać nawet do 3 lat, lepiej jednak, jeśli uda je się wykorzystać w ciągu roku. Ze względu na szerokie ich zastosowanie – okazji do tego nie powinno zabraknąć!

»Dowiedz się więcej o przechowywaniu ziół«

To także może ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw wiadomość