Poznaj Zioła

Pokrzywa nie taka straszna!

Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica) jest rośliną, którą często spotkamy w mieście i w środowisku naturalnym. Dla jednych to zwykły chwast. Dla innych – ziele o znakomitych właściwościach i pyszny składnik w kuchni!

Ała, parzy!

Tym, co na pewno wszystkim kojarzy się z pokrzywą, jest nieprzyjemne wrażenie “parzenia” po dotknięciu liści. Uczucie jest wywołane przez podskórne wstrzyknięcie mikro-porcji toksalbumin, histaminy i kwasu mrówkowego, substancji które są obecnie również w jadzie węży i pszczół.

Zresztą sama nazwa rośliny pochodzi właśnie od tej niechlubnej cechy. Pierwszy człon łacińskiej nazwy Urtica oznacza “paląca’. Dlatego, jeżeli zdecydujemy się na samodzielne zbiory pokrzywy, warto mieć ze sobą rękawiczki i zrywać tylko młode liście, ponieważ zawierają najwięcej aktywnych substancji, ale są też najbardziej parzące.

Ziele według wierzeń ludowych paliło nie tylko skórę, wypalało również złą energię. Pogańskie plemiona północy uważały pokrzywę za symbol boga piorunów i żeby się przed nimi ochronić wieszały nad drzwiami ususzone liście.

Dobre działanie

Pokrzywa rośnie zazwyczaj w większych skupiskach i osiąga do 1,5 metra wysokości i zawiera w swoim składzie szereg związków aktywnych. Niegdyś mówiło się, że dobrze wpływa na organizm człowieka. Obecnie wiadomo, że wspomaga ona funkcje wydalnicze układu moczowego i nerek, dbając o prawidłowe funkcjonowanie dróg moczowych. Wspomaga także krążenie oraz prawidłowe funkcjonowanie żył nóg, co przekłada się na zmniejszenie uczucia ciężkości dolnych kończyn. Podobnie jak koper, pokrzywa jest również przyjacielem przewodu pokarmowego człowieka – wspiera procesy trawienne oraz wspomaga usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Roślina jest też doskonałym surowcem do produkcji domowych wyrobów kosmetycznych – stosuje się ją jako składnik odżywki do włosów.

Jedz pokrzywę!

Dobrym sposobem na skorzystanie z cennych właściwości rośliny jest włączenie jej do swojego jadłospisu. Ususzone liście pokrzywy świetnie sprawdzają się jako główny składnik pysznych naparów i herbatek.

Pokrzywa, w postaci świeżych liści, idealnie pasuje również do wielu potraw, ze względu na swój delikatny smak i nienarzucający się aromat.

Ciekawym zastosowaniem może być zrobienie zupy z liści pokrzywy. Przepis na zupę był znany już w VI wieku n.e. mieszkańcom Irlandii. Irlandczycy wierzyli, że zupa spożyta trzy razy w maju, wspiera odporność organizmu.

Dobrym pomysłem jest połączenie bulionu warzywnego, pokrzywy, mleka kokosowego i czosnku. Innym interesującym i prostym daniem może być pizza z pokrzywą, którą przyrządzimy analogicznie do pizzy ze szpinakiem zamieniając ze sobą te dwa składniki.

Smacznego!

To także może ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw wiadomość