Poznaj Zioła

Pokrzywa dobra dla wszystkich

Na co dzień mijamy mnóstwo wyjątkowych roślin, których nie zauważamy. Czasem przez to, że kompletnie nie znamy ich nazwy, a czasami przez to, że źle się z czymś kojarzą. Taką rośliną jest pokrzywa, której niesamowite właściwości możemy wykorzystać w ogrodzie, kuchni, kosmetyce czy lecznictwie. Jednak przez parzące właściwości pokrzywy mijamy ją szerokim łukiem.

Zaczynając od ogrodu, pokrzywę możesz wykorzystać jako nawóz lub oprysk. Świeże listki wkładaj pod kwiaty czy warzywa. Wypełnij wiadro pokrzywą, zalej wodą i odstaw. Po dwóch tygodniach otrzymujemy sfermentowany płyn – nawóz do wszystkich roślin lub oprysk na mszyce.

W kuchni pokrzywa może śmiało zastąpić szpinak i występować w tej samej roli, co on. Może służyć jako farsz do pierogów, podstawa sałatki, albo jako skład zupy krem. Jeżeli chcemy jeść świeżą pokrzywę, a nie poparzyć się, chwyć ją pędem do dołu. Następnie umyj ją pod bieżącą, zimną wodą spłukujemy parzące „igiełki”.

Nałożona na włosy papka z pokrzywy, przyciemni je i wzmocni. Jednak stosuje się ją do ciemnych włosów, ponieważ w przypadku jasnego blondu, włosy stałyby się zielone.

Jak widać, pokrzywa znajdzie swoje zastosowanie wszędzie. Jeżeli chodzi o nas samych, spożywanie jej na surowo czy np. w formie naparu, wpływa korzystanie na procesy trawienne. Pokrzywa wspomaga nasz organizm w usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii z organizmu, przyczyniając się do prawidłowego funkcjonowania układu moczowego.

Dlatego następnym razem wykorzystaj pokrzywę na jeden z wielu sposobów.

To także może ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw wiadomość