dom pachnący ziołami

Mrożone herbaty latem? Tak!

Ziołowe herbaty kojarzą się z długimi, jesiennymi wieczorami, spędzonymi pod kocem, z dobrą książką w ręce. Tymczasem, gdy termometr za oknem wskazuje ponad 20 stopni Celsjusza, nie musimy rezygnować z ulubionych herbat i dobroczynnych właściwości ziół.

Wystarczy, że zamiast podawać herbaty na gorąco, przygotujemy je…w wersji schłodzonej!

Sporo ziół, z miętą na czele, ma właściwości orzeźwiające i dodające energii. Stąd – herbaty ziołowe idealnie sprawdzą się jako napój na gorące dni. W upalny czas musimy pilnować przede wszystkim, by nie dopuścić do odwodnienia organizmu.

Jak nam mogą pomóc w tym ziołowe herbaty? Sprawdźmy!

Ziołowe kostki lodu

Podstawą zdrowego nawodnienia w upalne dni powinna być woda. Znacznie zdrowszym rozwiązaniem od wód smakowych, będzie popijanie wody z…ziołowymi kostkami lodu.

Jak je przygotować? To bardzo proste! Wybieramy ulubioną ziołową herbatę, na przykład Zielnik Polski – Mięta lub Mięta z cytryną, zaparzamy ją i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie – wlewamy chłodną herbatę do pojemnika do przygotowania kostek lodu. Wkładamy do zamrażarki.

Po pewnym czasie – otrzymamy wyjątkowy dodatek do wody, który nada jej wyjątkowego smaku i ziołowego aromatu.

Dodaj świeżych ziół

Świeża mięta jest składnikiem wielu orzeźwiających napojów. Nie inaczej jest w przypadku mrożonych ziołowych herbat! Świeże liście mięty świetnie komponują się z herbatą z owocową nutą – z serii Zielnik Polski: Mięta z cytryną, Mięta z pomarańczą, Melisa z pomarańczą.

Przygotowanie mrożonej herbaty, z dodatkiem kruszonego lodu i ze świeżymi liśćmi mięty, nie zajmie wiele czasu, a w łatwy sposób otrzymamy nawet cały dzbanek tego chłodzącego napoju.

Wykorzystanie świeżych ziół z domowej uprawy sprawi, że ziołowy aromat ulubionej herbaty, będzie dodatkowo zaakcentowany i uwypuklony.

Nie zapomnij o owocach!

Nie od dzisiaj wiadomo, że smak i aromat ziół, pięknie komponuje się z owocami. Zaparz ulubioną ziołową herbatę o orzeźwiających właściwościach, np. Miętę lub Pokrzywę, ostudź i włóż do lodówki. Przed podaniem, nie zapomnij o dodaniu lodu oraz ozdobieniu szklanek kawałkami owoców, najlepiej sezonowych. Świetnie sprawdzą się w tej roli truskawki, jeżyny czy arbuz. Można oczywiście postawić na klasykę – cytrynę lub pomarańczę.

Oczywiście, świeże owoce możemy dodać też bezpośredniego do napoju, by nadać mu wyjątkowego smaku i aromatu.

Każdą z ziołowych, mrożonych herbat, możemy doprawiać i komponować według własnego uznania. Dla słodkości – możemy dodać do nich miodu albo soku owocowego. Kluczowe jest dbanie o odpowiednią ilość wypijanych płynów. Wybór ziołowej herbaty nawet w upalne dni, jest wyborem rozsądnym, pozwalającym korzystać z pozytywnego działania ziół, także wtedy, gdy wolimy napoje chłodne i orzeźwiające, niż gorące ziołowe wywary.

 

To także może ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw wiadomość