Poznaj Zioła

Morwa – roślina o wielu twarzach

Morwa (Morus) to rodzaj dużych krzewów lub niewielkich drzew z kolorowymi owocami przypominającymi jeżyny, których barwa zależy od gatunku. Mogą być białe, czerwone, purpurowe, a nawet – prawie czarne. Najczęściej wykorzystywana jest jednak morwa biała – to również gatunek występujący w Polsce.

Najstarsza polska morwa – azjatyckie pochodzenie

Przyjmuje się, że najstarsze polskie drzewo morwy białej rośnie w Sulejowie i liczy 237 lat, ma 18 metrów wysokości, a obwód jej pnia to 412 cm.

Do Polski morwa biała trafiła z Azji (przede wszystkim z północnych Chin) – liście morwy były bowiem pokarmem dla jedwabników produkujących jedwab – jeden z głównych towarów eksportowych z tego regionu świata.

Do dzisiaj morwa jest niezwykle popularna w Chinach. Chińczycy wykorzystują zarówno liście morwy, jak również jej owoce i korzenie.

Gdy dbasz o figurę

Liść morwy białej wspomaga prawidłową gospodarkę węglowodanową organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do  utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Morwa dla urody

Nie można zapomnieć o jeszcze jednej ważnej właściwości Morwy. Korzystnie wpływa na zęby – nic więc dziwnego, że już od starożytności była używana do tworzenia past i kremów. Obecnie wyciąg z morwy stosowany jest w preparatach wspomagających wybielanie zębów.

To także może ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw wiadomość