Poznaj Zioła

Mięta pyszna i pachnąca

Mięta pieprzowa to roślina, którą często możemy spotkać podczas letnich spacerów. Jest powszechnie stosowaną i pielęgnowaną rośliną przez naszych przodków od stuleci.

Miętowa nimfa w kuchni

Nazwa zioła pochodzi od greckiej nimfy Mintho (Mente, Menthe), kochanki Hadesa, która została przez niego przemieniona w roślinę (miętę) w celu ochrony przed zazdrosną żoną boga.

W kuchni stosuje się zerwane liście mięty, które zawierają najwięcej substancji aktywnych. Tajemnica mięty jest ukryta w olejkach eterycznych, odpowiadających za intensywny zapach rośliny.

Świeże liście mięty mają intensywny smak i aromat, dlatego w tej postaci najlepiej nadają się do sałatek.

Aromatyczna przyprawa

Mięta jest często stosowana w przemyśle spożywczym jako składnik poprawiający smak gum do żucia, soków i napojów. Świeże liście rośliny doskonale sprawdzają się jako dodatek do dań, lodów, sorbetów, lemoniad, a nawet ryb. Najpopularniejsze jednak są pyszne i aromatyczne napary i herbatki, do przyrządzenia których używa się ususzonych listków mięty.

Użycie zioła w potrawach jest powszechne w kulturach śródziemnomorskich. Świeże liście dodaje się do greckich tzatzików, cypryjskiego haloumi, meksykańskich klopsów, arabskiego tabbouleh i wielu innych dań regionalnych. Mięta jest także stosowana do aromatyzowania słodkich syropów lub jako dodatek to kremów i innych wyrobów cukierniczych.

Na brzuch

Mięta powszechnie znana jest ze swoich właściwości wspomagających funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Wspiera pracę jelit, wydzielanie żółci oraz soku żołądkowego, dzięki czemu pobudza trawienie.

Wonne składniki stosowane w postaci inhalacji mogą natomiast wspierać pracę układu oddechowego.

Kosmetyki pachnące miętą

Ze względu na swoje właściwości mięta jest dodawana do past do zębów. Przyjemny i odświeżający zapach sprawia, że idealnie nadaje się również jako składnik płynów do płukania jamy ustnej.

Co ciekawe, mięta pomaga również opanować problem spierzchniętych ust. W sam raz na zbliżającą się zimę!

»Zobacz jak hodować własną miętę«

To także może ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw wiadomość