Poznaj Zioła

Melisa na święty spokój

Pozytywne działanie melisy znane od wieków

Pierwsze źródła mówiące o melisie pochodzą z I wieku n.e. Autorem pism był mędrzec uważany za ojca farmakologii – Dioskurydes. Od tamtego czasu pozytywne właściwości rośliny były doceniane przez wielu autorów, nawet współczesnych. Lecz nie tylko naukowcy interesowali się tą aromatyczną przyprawą. Długo przed nimi melisa była stosowana w kuchni przez plemiona zamieszkujące obecne tereny Iranu, Danii czy Austrii.

Tajemnica melisy

Ta niepozorna roślina pochodzi z basenu morza śródziemnego. Z wyglądu nie różni się zanadto od innych. Delikatne zarysowane zielone liście młodych sadzonek i intensywna zieleń okalająca ostro zakończone kwiaty starszych łodyg powodują, że trudno będzie ją odróżnić na łące.

To co sprawia, że melisa przyciąga uwagę kucharzy i botaników to wspaniały aromat. Olejki eteryczne obecne w górnych częściach rośliny, sprawiają że idealnie nadaje się jako orzeźwiająca (o aromacie cytryny lub limonki) przyprawa do sałatek i napojów.

Kilka powodów, dla których warto codziennie wypić szklankę naparu z melisy

O melisie wspominano już wieki temu. W swoim dziele De Materia Medica Dioskurydes pisał, że wywar z melisy jest dobry na ukąszenia pająków i skorpionów. Średniowieczny medyk Paracelsus podkreślał natomiast korzystny wpływ rośliny na ukojenie roztrzęsionego układu nerwowego.

W dzisiejszym świecie melisa wciąż ma wielu zwolenników, i to nie bez powodu. Przyczynia się bowiem do łagodzenia niepokoju i napięcia wywołanego sytuacjami dnia codziennego, wspomaga odprężenie, łatwe zasypianie oraz dobre samopoczucie po przebudzeniu. Ponadto korzystnie wpływa na fizyczne i psychiczne samopoczucie oraz wspomaga pracę jelit i trawienie.

Pijcie więc na zdrowie!

To także może ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw wiadomość