Poznaj Zioła

LIPA – DRZEWO, KTÓRE SMAKUJE

Tilia cordata, czyli lipa drobnolistna – drzewo o długiej tradycji

Gościu, siądź pod mym liściem

Kilka dostępnych przekazów mówi o korzystnym wpływie przebywania pod lipą na zdrowie, jednak spośród wielu naukowo dowiedzionych zastosowań to jedno akurat nigdy nie zostało potwierdzone.

Lipa jest drzewem występującym powszechnie w całej Europie. W środowisku naturalnym może osiągać nawet 30 metrów wysokości. Największy polski okaz drzewa ma 28,6 metra wysokości, 11 metrów obwodu i rośnie w Dąbrowie Zielonej. Lipa może być nie tylko bardzo wysoka, ale też bardzo stara. Najstarsze okazy w Europie mają nawet 1200 lat.

Liście lipy są gładkie i mają kształt serca. Głównym surowcem jest kwiatostan lipy, charakteryzujący się pięcioma żółto-białymi płatkami. Kwiatostany są zbierane podczas kwitnięcia, suszone i przechowywane w miejscach o ograniczonej wilgotności.

Czas kwitnięcia lipy może być dla niektórych utrapieniem. Lipa znana jest ze swoich dokuczliwych pyłków, których pojawienie jest dla alergików zwiastunem kataru siennego i innych dolegliwości.

Na co lipa?

Lipa jest popularnym składnikiem preparatów ziołowych. Najczęstszą postacią w jakiej obecnie korzystamy z jej właściwości są napary. Niegdyś zalecane były także kąpiele z dodatkiem wywarów, ze względu na uspokajający charakter lipy. Napar ułatwia bowiem odprężenie, działa korzystnie na stan napięcia nerwowego i nadmiernej pobudliwości oraz wspomaga dobre samopoczucie psychiczne.

Ponadto Lipa:

1. Wspomaga odporność organizmu.
2. Wspomaga dobre samopoczucie fizyczne.
3. Wspomaga pracę wątroby.
4. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu oddechowego.
5. Wykazuje działanie napotne.

To także może ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw wiadomość