Poznaj Zioła

Letnia słodycz – lipa

Czy jest tak, że niektórych roślin nie doceniamy, ponieważ dają nam zbyt wiele? A może są ona dla nas za „zwykłe” by dostrzec ich niesamowite właściwości? Lipa może być tego prawdziwym przykładem. Kojarzy nam się głównie z nudnym naparem czy miodem, ale wystarczy odrobina kreatywności by poznać ją w zupełnie nowej odsłonie.

Kwiaty lipy, świeże jak i suszone, mają słodkawy smak, który można wykorzystać w deserach. Robiąc ciasto na naleśniki czy babeczki, zamiast samej wody dodaj mocny napar z kwiatów lipy dla podkręcenia aromatu. Wykorzystaj napar lub odwar do stworzenia lemoniady z cytryną, lodem i miodem – najlepiej lipowym. Jeżeli są akurat na drzewie, to dorzuć świeże kwiaty lipy i ciesz się słodyczą prosto z Natury.

Lipa przydaje się przez cały rok, ponieważ przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu oddechowego, wspomaga odporność, a co bardzo przydatne w dzisiejszych czasach – ułatwia odprężenie.

Kwiaty lipy to źródło słodkiego smaku, ale też zdrowia. Do tego każdy jest w stanie rozpoznać to drzewo i nie ma możliwości, by pomylić z czymś kwiaty lipy. Korzystajmy z darów Natury każdego dnia, zaskakując się mnogością jadalnych kwiatów dookoła nas.

To także może ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw wiadomość