Poznaj Zioła

Kwiat głogu – poznaj właściwości!

Kwiat głogu jest od wielu lat ceniony nie tylko przez osoby zainteresowane zielarstwem, ale przede wszystkim – przez ogrodników. Głóg pięknie się prezentuje na działce czy w ogrodzie.
Nie tylko jesienią, gdy dojrzewają jego owoce, ale w dużej mierze wiosną – kiedy zakwita. Warto jednak w tym miejscu zaznaczyć, że te najbardziej ozdobne odmiany głogu, pozbawione są właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie – ich domeną jest bowiem cieszenie oka dumnych ogrodników i ich gości.

Sama roślina nie ma dużych wymagań co do gleby i sposobu uprawy – dlatego rośnie również na obrzeżach lasów czy przy miedzach. Kwiaty głogu i jego owoce zbiera się głównie z krzewów rosnących dziko, ale wymaga to odpowiedniej wiedzy i doświadczenia. Osoby początkujące w tym temacie mogą bowiem pomylić głóg…z dziką różą!

Z pewnością wielu z nas potrafi bez trudu rozpoznać na zdjęciu kwitnący głóg, jednak czasami – bez świadomości, że to właśnie ten krzew. Nie mówiąc już o zapachu, który wielu osobom może przywodzić na myśl beztroskie czasy dzieciństwa spędzanego na wsi, wycieczek do lasu czy parku.

W zielarstwie wykorzystywany jest kwiat i owoc głogu. Ten pierwszy zbierany na przełomie maja i czerwca, a następnie – suszy, by wykorzystać do preparatów ziołowych czy naparu.

Mało kto jednak wie, że świeży kwiat głogu nadaje się również jako składnik…do wiosennych sałatek! Ale to oczywiście dopiero początek zastosowań. Głóg może być wykorzystywany również do naparów (o nich za chwilę), aromatyzowanych octów smakowicie dopełniających wiosenne menu, jak również – napojów alkoholowych.

Dobroczynne działanie kwiatu głogu polega przede wszystkim na wspomaganiu prawidłowej pracy serca i układu krążenia. Ale to nie koniec! Pomaga również w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Ze względu na to, że kwiat głogu w dużej mierze stosowany jest po to, by wspierać prawidłową pracę serca, u osób, które cierpią na dolegliwości związane z sercem, przyjmowanie naparów powinno odbywać się pod ścisłą kontrolą lekarza.

Napar z głogu przygotowuje się w prosty sposób, zalewając odpowiednio przygotowaną porcję wrzącą wodą. Warto nakryć kubek spodeczkiem na 10 minut, by ułatwić jego zaparzenie.

Pozytywne działanie głogu nie sprowadza się tylko do naparów. Kwiat głogu jest często składnikiem ziołowych preparatów wspierających pracę serca i układu krążenia – warto zwrócić na to uwagę.

Jak widać, kwiat głogu to dość „wyspecjalizowane” ziele. Warto jeszcze dodać, że wiele pozytywnych właściwości mają także jego owoce. Te zaś można wykorzystać nie tylko w zielarstwie, ale również w kuchni – choćby do produkcji pysznego dżemu!

Takie powidła można w łatwy sposób przygotować w domu. Potrzebny będzie nam około kilograma owoców głogu i szklanka cukru. Zaczynamy od drylowania, by później zostawiamy owoce w naczyniu pod przykryciem na kilkanaście godzin. Gdy będą już miękkie, możemy rozbić je tłuczkiem.
Później – w ruch idzie sokowirówka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Tak przygotowane owoce gotujemy na małym ogniu. Kiedy masa nabierze struktury, dodajemy do niej szklankę cukru – cały czas mieszając. Gotowy, jeszcze gorący dżem przekładamy do słoików.

Brzmi pysznie, prawda?

To także może ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw wiadomość