Poznaj Zioła

Koper włoski a.k.a. fenkuł

Foeniculum vulgare to wielce poważnie brzmiąca łacińska nazwa powszechnie występującej rośliny, którą jest koper włoski. Jest również znana jako fenkuł i ten właśnie przydomek w różnych odmianach występuje w wielu językach świata.

Na nalewkę i do mięsa

Koper pochodzi z rejonu morza Śródziemnego, ale jako roślinę hodowlaną można go spotkać praktycznie na całym świecie. Jako surowce w kuchni stosuje się liście, nasiona, łodygi i bulwy fenkułu.

Jako pierwsi zalety kopru włoskiego poznali Egipcjanie, którzy stosowali młode pędy do przygotowywania potraw. Koper do tej pory jest używany w kuchni francuskiej i włoskiej jako przyprawa nadająca potrawom charakterystyczny lekko anyżowy aromat.

Łodyga kopru może być dodatkiem do oliwek i mięs, a młode pędy i liście są dodawane do sałatek, stosowane jako przekąski lub jako środki konserwujące jedzenie np. przy suszeniu fig.

Wśród kulinarnych zastosowań nie można pominąć przygotowywania aromatycznych nalewek (Hiszpania) i przyprawiania słodkich wyrobów cukierniczych (Portugalia).

Na dobre trawienie

W farmacji używa się głównie suszone owoce fenkułu, które można kupić w postaci herbatek lub ekstraktów. Koper charakteryzuje się dużą zawartością składników mineralnych.

Tradycyjnie fenkuł był stosowany w wielu krajach świata w tym w Iranie, Indiach, we Włoszech, Hiszpanii czy Turcji, jako ważny element diety. Koper przyczynia się bowiem do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego – wpływa korzystnie na procesy trawienne, pomaga usunąć uczucie pełności oraz wzdęcia.

Nietypowo stosuje się go również jako środek niwelujący nieprzyjemny zapach z jamy ustnej i jako zielony barwnik stosowany w włókiennictwie.

Ponadto, owoc kopru włoskiego wspiera aktywność gruczołów mlecznych u kobiet karmiących, przez co wspomaga proces laktacji, a także wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego.

»Zobacz jak wyhodować własny koper«

To także może ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw wiadomość