Poznaj Zioła

Idealne zioła w diecie dziecka

Nie ulega wątpliwości, że do szóstego miesiąca życia dziecka, najlepszym pokarmem i napojem jednocześnie, jest dla niego mleko mamy. Później zaś, rozszerzając dietę, podstawą nawodnienia maluszka, powinna być woda. W ten sposób wyrabiamy w dziecku nawyk jej picia.

Co w takim razie z ziołami? Jak i kiedy wprowadzić je do diety dziecka? Na te pytania postaramy odpowiedzieć w tym artykule.

Kiedy sięgnąć po zioła? Najlepiej po ukończeniu przez dziecko pierwszego roku życia.

Warto jednak mieć na uwadze kilka kwestii. Przede wszystkim – napar musi być dużo słabszy niż dla osoby dorosłej. Po prostu – małe dzieci mają małą masę ciała.

Kolejne istotne sprawy, to sięganie po herbatki z pojedynczych ziół zamiast po mieszanki ziołowe. Warto zacząć od melisy, pokrzywy, kopru włoskiego – w niewielkich ilościach. Najlepiej przed podaniem takiej herbatki, skonsultować się z naszym pediatrą – czy nie widzi jakichkolwiek przeciwwskazań.

Szczególnie czujni muszą być rodzice małych alergików! Niestety, zioła mogą też uczulać – warto mieć to w pamięci, planując rozszerzanie diety dziecka.

O czym jeszcze pamiętać? O sprawdzonym pochodzeniu podawanych dzieciom ziół. Dobrze sprawdzają się te z własnego ogródka lub balkonu!

Decydując się na podanie herbatki od zaufanego producenta, koniecznie powinniśmy przeczytać skład – wszystko po to, by być pewnym, że nie zawiera on żadnych niespodzianek lub składników, których działania nie jesteśmy do końca pewni. Czytanie etykiet to nawyk, który powinien wyrobić w sobie każdy rodzic – nie tylko w kontekście herbatek ziołowych, ale także kosmetyków czy innych artykułów spożywczych.

Jak podawać dziecku herbatkę ziołową? Najlepiej w niedużych ilościach, w kubeczku z którego zazwyczaj pije wodę – raczej nie w butelce ze smoczkiem. Dzięki temu, dziecko wypije mniej naparu, a dodatkowo – będzie rozkładać jego konsumpcję w czasie, na przykład – w trakcie spaceru lub zabawy.

Herbatki ziołowe to niejedyna postać, pod którą maluszek poznaje zioła. Są one przecież doskonałymi przyprawami, używanymi po to, by nadać daniom smaku.

Warto zaznaczyć, że doprawianie dań ziołami jest zdrowsze niż wykorzystywanie w tym celu soli – zwłaszcza w kontekście dań dla najmłodszych.

Przygotowując dania dla dzieci, dbamy o to, by były one przede wszystkim zdrowe. Dzięki naturalnym przyprawom – ziołom, są one także pyszne! Dbając o doprawienie dań dla kilkunastomiesięcznych dzieci, warto w pierwszej kolejności sięgnąć po pietruszkę, koper, bazylię, majeranek czy tymianek.

Można nimi doprawiać sałatki, mięsa czy ulubione przez maluszka zupy.

Po ostrzejsze przyprawy możemy sięgać dopiero po drugim roku życia dziecka, a bezpieczniej – jeszcze później.

Zioła w diecie dziecka, stosowane z rozsądkiem, pozwalają na korzystanie z ich dobroczynnych właściwości. Dodają też smaku i aromatu posiłkom, co ma znaczenie w kontekście małych niejadków – dzieci chętniej sięgną po pięknie pachnącą, zachęcającą do jedzenia potrawę – a to właśnie zapewniają odpowiednie zioła, dobrane do wieku naszego maluszka.

To także może ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw wiadomość