Czystek, czyli po łacinie Cistus, jest rośliną znaną od wieków. Rośnie w basenie Morza Śródziemnego i w Azji Zachodniej. W Polsce występuje tylko w uprawie. Niewielkich rozmiarów kwiaty zimozielonych krzewów, mają pomarszczone płatki, z koronami w kolorze od białego do purpurowego. U podstawy każdego płatka często znajduje się czerwona lub purpurowa plamka.
Czystek używany był już w starożytności, chociaż w nieco innej formie niż teraz. Otrzymywano z niego ladanum – coś podobnego do ciemnej i lepkiej żywicy. Wierzono, że wspiera ona funkcjonowanie układu pokarmowego oraz oddechowego. Ladanum pozyskiwano wyczesując sierść kóz oraz wełny owiec, które wypasano w zaroślach czystka. Pomimo wiary w niezwykłe właściwości rośliny, odeszła ona w zapomnienie, by teraz powrócić w troszkę innej formie.
Od dawna uważa się, że Czystek jest jedną z najsilniej działających roślin wzmacniających układ immunologiczny człowieka. Znakomicie smakuje z dodatkiem miodu i/lub soku z cytryny. Na sukces tej rośliny wpływa fakt, że jest niezwykle bogatym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki w organizmie, przez co chronią komórki i tkanki przed uszkodzeniem. W tym celu warto pić regularnie napary z czystka. Polecamy!
Smacznego!
1 komentarz
Aneta Zapolska
20 marca 2017 dnia 05:37Zioła regularnie pite to najlepsza metoda na zachowanie zdrowia. Cieszę się, że trafiłam na te nowości. Na pewno skorzystam. Dzięki.