dom pachnący ziołami

Baw się ziołami – z czym mieszać zioła, aby uatrakcyjnić swoje napoje na lato

Napary ziołowe latem najlepiej smakują w wersji na zimno. Zachowują swoje dobroczynne działanie, a przy tym świetnie gaszą pragnienie i stanowią doskonałą alternatywę dla lemoniady i innych typowo letnich napojów.

Gdy za oknem temperatury potrafią przekroczyć nawet 30 stopni Celsjusza, szczególną uwagę powinniśmy przykładać do prawidłowego nawodnienia organizmu. W czasie tych najgorętszych dni, specjaliści zalecają picie nawet o 1 litr płynów więcej, niż zwykle. Wtedy też chętniej sięgamy po bogate w wodę owoce, na przykład arbuzy. Szukając urozmaicenia letnich napojów, warto sięgnąć po ulubione zioła, które idealnie sprawdzają się jesienią czy zimą.

Które z nich wybrać? Na pewno miętę! To całoroczny pewniak, świetnie smakujący zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mięta wspomaga procesy trawienne, a także pomaga w odprężeniu organizmu. Idealnie nadaje się więc na letnie, leniwe wieczory na balkonie lub w ogrodzie czy śniadanie na tarasie podczas wakacyjnego wyjazdu.

Oprócz klasycznej herbatki miętowej, warto latem sięgnąć po wersje na zimno jej dwóch wariantów: miętę z cytryną oraz miętę z pomarańczą.

Cytrusy pomagają wydobyć z napoju lekkość i świeżość, dlatego do każdego z rodzajów herbatki miętowej, możemy śmiało dodać pokrojone w plasterki cytrusy. Ich smak będzie wtedy głęboki, a po zioła chętniej sięgną osoby, które do tej pory nie były do końca przekonane do picia naparów ziołowych!

Herbatki ziołowe latem mogą być zupełnie inne niż wszystkie. Wystarczy kreatywnie użyć dostępnych w każdej lodówce kostek lodu i mrozić w nich nasze ulubione owoce – maliny, borówki, kawałki truskawek itd. oraz liście świeżo zerwanych ziół, które hodujemy na balkonie (polecamy klasycznie mięte, melisę, ale również te mniej popularne jak pokrzywa) Tak ciekawie przygotowane kostki lodu dodawaj do swojego napoju ziołowego, tworząc naturalni smaczny i kolorowy koktajl idealny na lato. A może pójść o krok dalej i w kostkach lodu mrozić jadalne kwiaty? Czemu nie! Jak przygotować takie smakowe kostki lodu? To proste! Wystarczy włożyć maliny do pojemnika na lód, zalać je wodą i wstawić do zamrażarki. Niedługo później – będziemy mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem mrożonego napoju.

Warto pamiętać, że maliny same w sobie świetnie komponują się ze smakiem mięty – dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by – podobnie jak pomarańcze i cytryny – dodać je bezpośrednio do zimnego napoju. Zwłaszcza, że sezon na nie jest w pełni!

Oprócz owoców, dodawanych bezpośrednio lub w formie kostek lodu, napary ziołowe na zimno możemy urozmaicić, dodając kruszony lód. Kto powiedział, że jest on zarezerwowany tylko dla kawy?

Można sięgnąć też po znany z letnich koktajli sprawdzony patent: limonki! W połączeniu z cytryną lub solo nadadzą herbatce orzeźwiającego smaku.

Chociaż może się to wydawać zaskakujące, do miętowej herbatki idealnie sprawdzi się także…ogórek! Wykorzystywany często przy przygotowywaniu lemoniady, podbije aromat także mrożonej ziołowej herbaty. Nie jest to oczywiste połączenie, ale miłośnikom nowych, ciekawych smaków, z pewnością przypadnie do gustu. Pamiętajmy tylko, by był on wcześniej odpowiednio schłodzony!

Jak widać, pomysłów na kreatywne podejście do ziół w lecie nie brakuje! Co więcej, są one świetną alternatywą dla soków, koktajli czy mrożonej kawy – dzięki swoim dobroczynnym właściwościom, zioła wzmacniają witalność także latem. A to, oprócz orzeźwienia, jest szczególnie ważne przy wyborze napojów o tej porze roku: letnie wyzwania czekają!

To także może ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw wiadomość